5 Scandinavische dingen waarvoor je niet naar Scandinavië hoeft

Allereerst ben ik het liefst natuurlijk wél in Scandinavië. Maar omdat het nog even duurt voordat ik weer die kant op mag, ben ik een lijstje gaan maken met vijf Scandinavische dingen die je lekker in de buurt kunt doen.

Wat Scandinavië voor mij zo fijn maakt is de rust. Er wonen weinig mensen op een heel groot stuk land en je komt eigenlijk alleen iemand tegen als je het opzoekt. Dan zijn er de eindeloze stranden aan de Deense westkust, de dichte - door trollen en elfjes bewoonde - bossen in Zweden, de mooie vormgeving van eigenlijk alles, het geluid van zowel het Deens als het Zweeds en de verhalen over vikingen, Noorse goden en sprookjesprinsessen. Ik ben er gek op en laat me er graag door inspireren voor mijn illustraties.

Deense duinen

Kunst kijken

Scandinavië staat bekend om design; praktisch alles wat je tegenkomt is mooi. Meestal niet uitbundig of felgekleurd, maar mooi door eenvoud. De noordelijke landen staan echter niet direct bovenaan het lijstje als het gaat om beeldende kunst. Maar wat denk je van de Zweedse schilder Hilma af Klint? Ze had belangstelling voor wiskunde en spiritualiteit en dit zie je terug in wat ze maakte. Haar werk in nog t/m 25 februari te zien in een duo-tentoonstelling met Piet Mondriaan in het Kunstmuseum in Den Haag. En als je dan toch in de buurt bent, kan je gelijk in Scheveningen even het strand op :)

Zweedse koffiepauze

Dan is het tijd voor Fika; een Zweeds gebruik om je werk even neer te leggen en de tijd te nemen voor een kopje koffie met bijvoorbeeld een kaneelbroodje. Al gaat het niet om de koffie, maar om even los te komen van je scherm of de was om gezellig te doen met collega’s of een momentje voor jezelf te pakken. Natuurlijk geserveerd in een mooi kopje mét schotel. In Hengelo zit Røllesmølle, een Lunsjkafé waar je ook kan genieten van Zweedse kanelbulle en Kladdkaka (chocoladetaart). Superleuke plek om lekker met een vriendin bij te kletsen.

zweedse fika met koffie en wat lekkers

De natuur in

Rust zoals je die vindt in Scandinavië is zeldzaam in Nederland. Eigenlijk hoor altijd wel ergens een snelweg en op een mooie dag ben je nooit alleen in het bos. Laatst liepen wij met de kinderen op de Sallandse heuvelrug en volgden we een kabouterpaadje. Er stonden kabouterpaaltjes voor de route en onderweg kwamen we deurtjes in de bomen tegen, hingen er puntmutsen aan een waslijn en stonden er paddenstoelen langs het pad. Zo magisch en leuk dat je er haast in gaat geloven. En ook voor grote mensen is het een prachtplek!

Uit logeren in een stuga

Als je wel eens in Zweden bent geweest, dan ben vast bekend met stuga’s. Kleine houten huisjes, vaak rood geschilderd en gesitueerd aan een meertje of in het bos (of allebei). De inrichting is eenvoudig maar wel heel gezellig. Je kan er voor naar Zweden rijden, maar bij Oet door, Scandinavië Experience in de Achterhoek, kan je ook in een stuga slapen! Compleet met houtkachel, wollen kruiken, een fijne stoel en dito uitzicht.

deense hygge

Natuurlijk hygge

Hygge kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje, mijn ‘lijfwoord’. Hygge is de Deense kunst van het leven. Het lijkt op ‘onze’ gezelligheid, al gaat hygge verder. Kaarsen, warme drankjes, dekentjes op de bank, grote dikke sjaals en de natuur in gaan zijn belangrijke elementen. En een fijn thuis is er groot onderdeel van. Om je huis gezellig te maken kan je naar de Ikea, maar je kan ook naar Blikfang in Deventer. Hier vind je fijne Scandinavische merken om het helemaal hyggelig te maken, zoals de wollen plaids van Klippan, mooie bekers van Marimekko en fijne warme pantoffels.

Zo is het wat mij betreft een fijn lijstje met Scandinavische dingen geworden die je lekker in Nederland kunt doen. Om het lijstje compleet te maken vind je hier een heleboel Scandinavië geïnspireerde illustraties van mijn hand, om lekker bij weg te dromen.

Ik begin maar eens met fijne kop koffie en ga mijn bezoekje aan het Kunstmuseum in Den Haag plannen.

 

Terug naar blog