Bijna niets draagt meer bij aan de hygge-factor in huis dan de geur van versgebakken brood en taart. En naast dat ik van tekenen en hygge hou, vind ik bakken heel erg fijn om te doen. Helaas komt het er met twee kleine kindjes niet zo vaak van als ik zou willen, hoewel mijn goede voornemen van elke zaterdagochtend bakken wel een tijdje stand heeft gehouden ;)
Hygge draait om verwennerij, om jezelf en anderen trakteren. Iets zoets bakken geeft dan veel voldoening. En daarbij: het proces is belangrijker dan het eindresultaat. Je taart hoeft echt geen Michelinster-look te hebben om fantastisch te smaken; hoe robuuster hoe beter zou ik haast zeggen.

In het moment zijn
Zoals ik al schreef, ik ben fan van bakken. Zout of zoet, mij maakt het niet uit. Geef mij roomboter, suiker en bloem, ik ben blij. Liever wat hartigs? Met wat aubergines, tomatensaus en kaas draai ik een fijne groentelasagne voor je in elkaar. Heerlijk!
Wat er nou zo fijn aan is, vind ik lastig uit te leggen. Misschien is het het opvolgen van een recept: het zorgvuldig wegen, kneden of mixen van het deeg of beslag en de voorpret terwijl er iets in de oven staat.
En tijdens al deze stappen, moet je er ook echt - heel mindfull - met je gedachten bij zijn. Want voor je weet vergeet je bakpoeder toe te voegen, waardoor je cake een platte baksteen wordt in plaats van een luchtige lekkernij.

Hygge en fika
Bakken heeft op mij een bijzondere aantrekkingskracht, waarschijnlijk omdat het zo verweven is met hygge en fika. (De Denen hebben trouwens hun eigen variant op fika, Kaffehygge. Wat dat betekent kan je vast wel raden :)
En Scandinavisch bakken vind ik een feestje; kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes met een vleugje kardemom), kladdkaka (een Zweedse chocoladecake die altijd heerlijk smeuïg blijft en die met minimale inspanning een maximum aan comfort oplevert) en heerlijk Deens bladerdeeg gebak met gele room. Al word ik ook heel gelukkig van een simpele cake of bananenbrood.

Het is eigenlijk een soort magie; je doet gewone dingen als suiker, roomboter (altijd roomboter gebruiken), eieren en bloem in verschillende verhoudingen bij elkaar, stopt het in cakeblik, springvorm of gewoon los op de bakplaat, wacht tot de kookwekker gaat en…tring! Er staat iets lekkers voor je klaar.
In zekere zin zijn er ook wel overeenkomsten tussen bakken en tekenen. Want in beide gevallen draait het om aandacht, om het nemen van de tijd en het plezier van het proces. Een tekening en een taartje ontstaan op dezelfde manier; laag voor laag, met liefde voor details en geduld.
Hoogste tijd om aan de slag te gaan! Wel lastig kiezen; ga ik vandaag koekjes bakken of koekjes tekenen?