Over op markten staan

Nog een paar dagen en dan kleurt Nederland weer oranje vanwege Koningsdag. Willem-Alexander viert dan zijn 56e verjaardag én zijn eerste decennium als Koning der Nederlanden. Deze titel is in het huis Oranje-Nassau sinds 1813 doorgegeven van vader op dochter en van moeder op zoon, en al vanaf 1885 vieren we jaarlijks een feestje ter ere van onze koninklijke familie. Hoe dit precies zit kan je lezen in de blog die ik hier in 2018 over schreef :)

Even terug naar nu
Thuis brengen we de ochtend waarschijnlijk door voor de tv, kijkend naar de Oranjes en met een dito tompouce. Hopelijk zit het weer een beetje mee, kunnen we in het zonnetje genieten van een drankje met bitterballen en fijn struinen over de vrijmarkt, op zoek naar schatten. 

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima

Zelf heb ik ook wel eens op de vrijmarkt gestaan tijdens Koningsdag, maar tussen de groothandelaren en tweedehands spullen vielen mijn producten een beetje uit de toon, waardoor het bij die ene keer is gebleven. Gelukkig zijn er genoeg markten die beter passen bij mijn kaartjes, mokken en kalenders. 

Denk jij er ook over om met je (zelfgemaakte) spullen aan een (creatieve) markt mee te doen? Probeer dan eerst de markt eens te bezoeken om te kijken of je erbij past. Het zou jammer zijn als je er na uren voorbereiding en tig keer heen en weer lopen naar de auto achter komt dat je jouw doelgroep bijvoorbeeld maar mondjesmaat aanwezig is.

Heb je een markt gekozen? Dan heb ik hier onder wat tips op een rij gezet om van je deelname een succes te maken.

  1. Laat zien wie je bent; zorg dat je merknaam en eventueel logo goed te zien zijn. Hang bijvoorbeeld een spandoek achterin je kraam en leg (visite)kaartjes in je stand. Deze mogen bezoekers dan meenemen voor later en je kan ze meegeven als mensen iets gekocht hebben. Zo weet iedereen wie je bent en kan je, als mensen weer thuis met een kopje thee aan de eettafel zitten, weer online gevonden worden.

Geillustreerde Studio Kvinna marktkraam

  1. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat en neem een uitgebreide ‘uitrusting’ mee om de kraam klaar voor de verkoop te maken. Denk aan tafelkleden, touw, plakband, punaises, haakjes, scharen (minimaal 2, er is er altijd eentje weg), opladers en eventueel een verlengsnoer. Het is handig om met z’n tweeën te zijn tijdens het sjouwen, op- en afbouwen. Zorg ook voor papieren zakjes en tasjes waar je je producten in kan doen als je iets verkocht hebt en een stoel voor rustige momenten is ook wel fijn.

  1. Probeer al je producten te voorzien van een prijs, zodat mensen in één oogopslag kunnen zien wat iets kost en zo kan iemand gemakkelijk je kraam even waarnemen als je naar de wc moet bijvoorbeeld. Heb je een rek ansichtkaarten staan, dan hoef je niet alle losse kaarten individueel te prijzen, een bordje op de molen is genoeg. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende wisselgeld en eventueel een mobiel pinapparaatje hebt. Dit laatste kan je bijvoorbeeld organiseren via Zettle.

  1. Het helpt enorm als je kraam er uitnodigend en overzichtelijk uit ziet. Zet er niet te veel spullen in, anders oogt het misschien druk en weten mensen niet waar ze moeten kijken. Maar je wil ook weer niet te weinig hebben staan ;) . Verkoop je kleine dingen, zoals sieraden, zorg dan voor wat aankleding en een passende presentatie. Met mandjes, kratjes en houten blokken kan je voor wat speels hoogteverschil zorgen. Probeer ook wat sfeer in te brengen met bijvoorbeeld met lichtjes, vlaggetjes en verse bloemen.

Studio Kvinna markt kraam kerst

  1. Lach naar iedereen die bij je kraam, zeg vriendelijk hallo en probeer aardig te blijven. Ook al duurt de dag soms lang en zeggen mensen soms (onbedoeld) onaardige dingen over de spullen waar jij zo hard op hebt zitten zwoegen. Lachen houdt het leuk :)

Tot slot: soms duurt een marktdag inderdaad lang, zijn er niet zoveel mensen als je gehoopt of verwacht had, komt de regen met bakken uit de lucht en lijkt het bij je buren alsof ze hun spullen gratis weggeven zo druk als het daar is. Dat zal allemaal heus een keer gebeuren (geloof me, ik weet er alles van). En als dat zo is, probeer dan vertrouwen te hebben in je eigen kunnen en denk aan de mensen die wel een glimlach om hun mond kregen toen ze jouw spullen zagen. Eet ’s avonds als je weer thuis bent een bak ijs leeg en ga er de volgende keer weer vol voor.

Want ik heb keer op keer mijn spullen het halve land door gesleept, in the end is het toch wel heel leuk om met klanten in gesprek te gaan en hun reacties op mijn werk te zien :)

Alvast veel succes!

En voor nu een hele fijne Koningsdag!

Terug naar blog