Over hygge

Hygge (uitspr. Hoega) De Deense kunst van het leven, lijkt op ‘onze’ gezelligheid, al gaat hygge verder. Kaarsen, warme drankjes, grote dikke sjaals, het bos in en aardig zijn voor jezelf zijn belangrijke elementen.

Ik, Femke, ben dus groot fan van het Deense concept hygge. Zoals hierboven al omschreven staat is hygge eigenlijk een manier van leven, waarbij je goed voor je jezelf zorgt en geniet van de kleine dingen in het leven. 

Het internet staat vol met wat hygge is, en een tijdje was het nogal een modewoord (ook ik schreef er een blog over in 2018 en nog één in 2022). Nu lijkt de hype gelukkig over en heb ik het gevoel dat hygge gewoon weer hygge mag zijn. Want in Denemarken is het echt de normaalste zaak van de wereld om te adverteren met ‘hyggelige’ sokken 🙂

Hygge is niet gebonden aan een specifiek jaargetijde, al is het wel gemakkelijker om hygge uit te leggen voor de herfst en de winter. Want dan steek je kaarsen aan om het licht en gezellig te maken. Dan maak je fijne boswandelingen die je afsluit met een kop warme chocolademelk, waarna je met een dekentje op de bank gaat zitten lezen of haken.

Maar ook in het voorjaar en de zomer speelt hygge een rol in het leven de Denen. Er branden nog steeds kaarsen en er staan verse bloemen in een vaas op tafel. Je gaat gezellig picknicken op een hyggelig kleedje en je ligt in het gras om naar de wolken te kijken of naar de sterren. Zo simpel kan het zijn.