Mijn woord

In 2020 volgde ik de training ‘Haal meer werk uit je illustraties’ van art director Monique van der Vlist. Twaalf weken was ik, samen met andere illustratoren, bezig met mijn werk. En dan niet met inhoud of techniek, maar met het verhaal van mij en mijn illustraties. Welke dromen heb ik en wat heb ik nodig om die waar te maken? Wat typeert mijn stijl en hoe wil ik gezien worden door de wereld? Het was een hele interessante training en ook echt leuk om andere illustratoren te ontmoeten.

Stilleven met hygge boek, bril, kopje thee en een kaarsje

Inmiddels zijn we twee jaar verder, maar het woord dat het meest is blijven hangen, als het over mijn werk gaat, is ‘Hygge’. Hygge (uitspr. Hoega) De Deense kunst van het leven, lijkt op ‘onze’ gezelligheid, al gaat hygge verder. Kaarsen, warme drankjes, grote dikke sjaals, het bos in en aardig zijn voor jezelf zijn belangrijke elementen.

Het internet staat vol met wat hygge is, en een tijdje was het nogal een modewoord (ook ik schreef er een blog over in 2018). Nu lijkt de hype gelukkig over en heb ik het gevoel dat hygge gewoon weer hygge mag zijn. Want in Denemarken is het echt de normaalste zaak van de wereld om te adverteren met ‘hyggelige’ sokken 🙂

En hoe fijn! De meest hyggelige periode van het jaar is aangebroken! Want het is herfst en de klok staat op wintertijd. De berken waar ik op uit kijk vanachter mijn bureau zijn hun blaadjes al kwijt; die vormen een mooi okergeel tapijtje in de tuin. En mijn lievelingssjaal is nooit meer dan een armlengte van mij verwijderd. 

Om het begrip toch wat meer te duiden, hierbij mijn herfst/winter hygge top 5:

hygge top vijf lijstje
Ik ben groot fan luisterboeken. Zo zijn de kerst- en de nieuwe hyggekaarten ontstaan met Harry Potter – voorgelezen door Stephen Fry – in mijn oren.

Nou was ik al groot fan van Denemarken en nu heb ik hygge helemaal omarmd, ook als het gaat over mijn werk. Niet dat ik hele dagen warme sokken aan het tekenen ben, maar wel dat ik me bij alles wat ik teken afvraag of het erbij past.

Zo heb ik afgelopen voorjaar een serie van zeven illustraties gemaakt; hygge in de lente/zomer. Waaronder een theepot geïnspireerd op Deens design, een mooie emaille kan met bloemen, een retro typemachine met een latte on the side en fijn huisje op het platteland met kipjes in de tuin. En nu zijn daar vier herfst/winter kaartjes bijgekomen. Deze vind je allemaal in de shop.

Ansichtkaart met theekopje, kat en open haard

Ik ben helemaal blij met het resultaat van de training en met mijn ‘woord’. Het is een kapstok, een kompas en een state of mind tegelijk.

Terug naar blog